Over ons

Rob Rijk

Boksen als metafoor wordt geleid door Rob Rijk.

Mijn roots liggen in de sportpsychologie. In 1986 startte ik een Instituut voor mentale sporttraining
en begeleidde topsporters en sportteams  op mentaal vlak. Vanaf de jaren ’90 verzorg ik in het kader van persoonlijke- en teamontwikkeling, workshops, trainingen en opleidingstrajecten voor organisaties. Daarnaast verzorg ik  individuele begeleiding voor particulieren.
Mijn eigen succes en -faalervaringen als bokser in de nationale top maken dat ik met ‘Boksen als metafoor’  krachtige leerervaringen teweeg breng op persoonlijk- en teamniveau.

Voor grotere groepen word ik ondersteund door een team van collega’s die vaardig zijn in communicatietrainingen en vechtkunst. Zie verder voor zakelijke diensten www.meta-com.nl .

 

Persoonlijke ervaring

Ik kan mij nog herinneren dat ik als jongetje van acht in de huiskamer op een flat in Utrecht regelmatig mocht boksen met mijn opa. Zo hadden we van 4 stoelen en een elastiek een boksring gemaakt en mocht ik proberen mijn opa op zijn buik te raken. En als ik hem had geraakt, groeide ik van trots. Die trots had ik later hard nodig. Mijn moeder, gevormd door het Jappenkamp, gaf mij de boodschap mee dat je moest knokken in het leven. Maar dat knokken juist ging mij niet goed af. Als speels en rebels ventje kwam ik op de kostschool regelmatig in gevecht. Vaak delfde ik het onderspit en omdat ik dat moeilijk kon verkroppen stapte ik naar een boksschool. Het lukte me om mij in vijf jaar naar de Nationale Top te boksen. Echter, het boksen werd voor mij zó belangrijk, dat ik gefixeerd raakte op het ‘moeten’ presteren. Voor NK wedstrijden was ik naast hard trainen alleen nog maar bezig met het ‘moeten winnen’. En zo ontstond er buiten de ring een tegenstander in mijn hoofd waar ik niet van kon winnen…

‘Freeze’
Tijdens de halve finale NK boksen van 1981 komt een TV-ploeg van het programma ‘sport ’80’ in de kleedkamer en sta ik plots in de schijnwerpers. De cameraploeg loopt met me mee naar de ring en na de gong van de 1e ronde ga ik voluit. Dan slaat het noodlot toe: mijn armen blokkeren en ik sta plots als aan de grond genageld… Dank zij 8 tellen reglementaire rust kon ik de partij veel klappen incasserend uit boksen.

 

Boksen als metafoor
Mijn ‘freeze’ ervaring motiveerde mij na een CIOS opleiding te verdiepen in de sportpsychologie. Ik startte in 1987 een Instituut voor mentale sporttraining en ondersteunde jarenlang individuele (top)sporters en teams. . Begin jaren negentig trad ik in dienst bij een middelgroot organisatie-adviesbureau en ontwikkelde programma’s voor managers met sport als metafoor. Hierna ontwikkelde ik mij verder als trainer en coach in persoonlijke en teamontwikkeling. 

Mijn opgebouwde ervaring en mijn drive om boksen te verbinden met communicatie, persoonlijke en teamontwikkeling, heeft er toe geleid dat inmiddels honderden organisaties de kracht van ‘Boksen als metafoor hebben ervaren.