Over ons

Rob Rijk

Boksen als metafoor wordt geleid door Rob Rijk.

Mijn roots liggen in de sportpsychologie. In 1986 startte ik een Instituut voor mentale sporttraining en begeleidde topsporters en sportteams  op mentaal vlak. Vanaf de jaren ’90 verzorg ik in het kader van persoonlijke- en teamontwikkeling, workshops, trainingen en opleidingstrajecten voor organisaties. Daarnaast verzorg ik  individuele begeleiding voor particulieren. Mijn eigen succes en -faalervaringen als bokser in de nationale top maken dat ik met ‘Boksen als metafoor’  krachtige leerervaringen teweeg breng op persoonlijk- en teamniveau.

Voor grotere groepen word ik ondersteund door een team van collega’s die vaardig zijn in communicatietrainingen en vechtkunst. Zie verder voor zakelijke diensten www.meta-com.nl .

 

Persoonlijke ervaring

Als jongetje van acht mocht ik regelmatig met mijn opa boksen. We maakten van 4 stoelen en elastiek een boksring en als ik mijn opa had geraakt, kreeg ik een compliment en groeide van trots. Als jong-volwassene startte ik met wedstrijd-boksen. Iedere winstpartij leverde mij complimenten op, maar als ik verloor bleef het angstvallig stil. Winnen werd voor mij erg belangrijk, want zonder compliment miste ik de erkenning. Het ‘willen’ presteren veranderde hierdoor snel in ‘moeten’ presteren.

‘Freeze’
Tijdens de halve finale NK boksen van 1981 komt een TV-ploeg van het programma ‘sport ’80’ in de kleedkamer en sta ik plots in de schijnwerpers. De cameraploeg loopt met me mee naar de ring en na de gong van de 1e ronde ga ik voluit. Dan slaat het noodlot toe: mijn armen blokkeren en ik sta plots als aan de grond genageld… Ik krijg veel klappen, maar dank zij 8 tellen reglementaire rust kon ik de partij  klappen incasserend uit boksen.

Deze – voor mij traumatische ervaring – maakte uiteindelijk dat ik mij na mijn CIOS-opleiding bekwaamde in de sportpsychologie en een instituut startte voor mentale sporttraining. Van daaruit ondersteunde ik jarenlang (top)sporters, sportteams en hun coaches op mentaal vlak.
Ik realiseerde me dat er een parallel was met het werkleven en ontwikkelde een mentale training voor managers met sport als metafoor. Na verloop van tijd groeide mijn verlangen om mensen te faciliteren in hun persoonlijke groei. Onder het motto ‘veranderen begint bij je zelf’, startte mijn eigen persoonlijke groei door opleidingen en trainingen op zowel emotioneel, lichaamsgericht – als op spiritueel vlak. Met mijn nieuwe start in het trainerschap, pakte ik opnieuw de bokshandschoen op. Wetende, dat als we met bokshandschoenen tegenover elkaar staan, we instinctief reageren en onze primaire stijl van communiceren onder druk zichtbaar wordt.

Mijn opgebouwde ervaring en mijn drive om boksen te verbinden met communicatie, persoonlijke en teamontwikkeling, heeft er toe geleid dat inmiddels honderden individuen en organisaties de kracht van ‘Boksen als metafoor’ hebben ervaren.