Over ons

Rob Rijk

Mijn roots liggen in de sportpsychologie. In 1986 startte ik een Instituut voor mentale sporttraining
waar vanuit ik jarenlang topsporters en sportteams begeleidde op mentaal vlak. Vanaf de jaren ’90 heb ik mij gespecialiseerd  in persoonlijke- en teamontwikkeling voor organisaties. Ik werk als Trainer, Facilitator en Coach voor organisaties en verzorg individuele begeleiding voor particulieren.
Mijn eigen succes en -faalervaringen als bokser in de Nationale top maken dat het ‘Boksen als metafoor’ krachtige leerervaringen teweeg brengt op persoonlijk- en teamniveau.

Voor grotere groepen worden we ondersteund door collega’s die vaardig zijn in communicatietrainingen en vechtkunst.
Zie verder voor zakelijke diensten www.meta-com.nlwww.waardenbeleving.nl en voor particuliere diensten www.vanbinnenrijk.nl

 

 

Persoonlijke ervaring

Ik kan mij nog herinneren dat ik als kind in een huiskamer op een flatje in Utrecht regelmatig mocht boksen met mijn opa. Zo hadden we van 4 stoelen en een elastiek een boksring gemaakt en mocht ik proberen mijn opa op zijn buik te raken. En omdat ik van mijn opa een compliment kreeg omdat ik hem goed had geraakt, groeide ik van trots. Die trots had ik nodig. Mijn moeder, gevormd door het Jappenkamp, gaf mij de boodschap dat je moest knokken in het leven. Dát knokken juist ging mij niet goed af. Als speels en rebels ventje kwam ik zowel op de kostschool als tijdens mijn periode als matroos op de Rijnvaart, regelmatig in fysiek gevecht. Vaak delfde ik het onderspit en omdat ik dat moeilijk kon verkroppen, stapte ik als 15 jarige puber naar de boksschool. Het lukte mij in vijf jaar naar de Nationale Top te boksen. Echter, het boksen werd voor mij zó belangrijk, dat ik gefixeerd raakte op het ‘moeten’ presteren. Vóór NK wedstrijden was ik naast hard trainen alleen nog maar bezig met het ‘moeten winnen’. En zo ontstond er buiten de ring een tegenstander in mijn hoofd waar ik niet van kon winnen…

 

‘Freeze’
Tijdens de halve finale NK boksen van 1981 komt een TV-ploeg in de kleedkamer en sta ik plots in de schijnwerpers. De cameraploeg loopt met me mee naar de ring en na de gong van de 1e ronde ga ik voluit…. Dan, slaat het noodlot toe: mijn armen blokkeren en ik sta als aan de grond genageld… Wat in werkelijkheid slechts enkele seconden duurde, leek op dat moment wel een eeuw. Met lood in armen en benen werd ik uiteindelijk gered door de scheidsrechter die mij acht tellen rust gaf na de velen klappen die ik inmiddels had moeten incasseren..

Boksen als metafoor
Mijn ‘freeze’ ervaring motiveerde mij na een CIOS opleiding te verdiepen in de sportpsychologie. Ik volgde opleidingen in NLP en Hypnotherapie en startte in 1987 een Instituut voor mentale sporttraining. In die periode was er in Nederland nog niemand die cursussen mentale training voor sporters aanbood. Ik kreeg zodoende ondersteuning van Universiteitsstudenten die voor hun afstudeerrichting in de sportpsychologie een stageplek zochten. Vanaf 1987 begeleidde ik jarenlang individuele- en team (top)sporters. Daarnaast richtte ik mij medio negentiger jaren op persoonlijke- en teamontwikkeling in organisaties. Mijn opgebouwde ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven en mijn drive om boksen te verbinden met communiceren, heeft er toe geleid dat inmiddels honderden organisaties de kracht van de metafoor hebben ervaren.