Reminders
Boksen als Metafoor 

Krachtige Reminders  ‘Boksen als Metafoor’

Aan het eind van de workshop ontvangt ieder deelnemer een fraaie ‘fijnschrijver’ met daarop 3 krachtige reminders.

 

Stap 1: Terug naar de basis
Boksen begint evenals een spannend gesprek telkens weer met het aannemen van de juiste houding. Dit betekent dus dat je letterlijk op beide benen gaat staan. Van hieruit check je je spanning, neem je ruimte in en baken je je grens af. Eenmaal in balans, dankzij een stevige middenpositie, heb je mogelijkheden om in iedere gewenste richting te bewegen. In een spannend gesprek betekent dit dat je eveneens eerst fysiek een middenpositie in neemt en van daaruit de signalen van de ander kunt registreren. Zo kun je makkelijker ruimte creëren om te voelen wat een opmerking jou doet en van daaruit je actie bepalen. Zo neem en houd je de regie over jezelf. Door bijvoorbeeld bewust te zijn van je ademhaling breng je de aandacht in het hier en nu. Ervaar dat een gesprekspartner je nu niet meer snel van je stuk zal weten te brengen, wat er ook op je af gaat komen.

Stap 2: Sluit aan bij de ander.
Tijdens een boksgevecht zullen beide partners elkaar aftasten om aan de weet te komen waar de tegenstander te raken is. Tijdens het boksen gebeurt dit door in de ruimte van de ander te komen met verkennende stoten en schijnbewegingen. Door de boks reflexen van de ander kom je aan de weet hoe de ander reageert op een stoot. En door ruimte te geven kom je aan de weet of de ander initiatief neemt.  Vergelijk deze acties met een gesprekssituatie: daar sluit je vanuit balans aan bij de communicatiestijl van je gesprekspartner, je onderzoekt in hoeverre je gesprekspartner meer aan de zend- of luisterkant zit. Hierdoor ontstaat het vermogen bewust te acteren in plaats van instinctief een argument met een tegenargument te pareren. Ook hier kun je ruimte en overzicht creëren door bewust bijvoorbeeld eerst het argument van de ander samen te vatten.

Stap 3: Richt je op Win – Win
Wanneer je tijdens het boksen aan hebt kunnen sluiten bij de stijl van de ander, kun je onderzoeken hoe het principe ‘gedrag roept gedrag op’ kan leiden tot een win-win situatie. Als de ander in een gesloten bokshouding blijft, zal iedere poging om de ander te raken, de gesloten bokshouding versterken. De ander dekt zich dan letterlijk in. Als je zelf met iets meer afstand en een meer open bokshouding gaat sparren, nodig je de ander uit zijn bokshouding ook wat meer open te stellen en initiatief te nemen. Als je in gesprekssituaties aan hebt kunnen sluiten bij je gesprekspartner, kun je het principe ‘gedrag roept gedrag op’  in allerlei momenten toepassen. Door bijvoorbeeld tijdens een discussie aandachtig te luisteren en ruimte te bieden, wordt het voor de ander makkelijker zich open te stellen.

De drie reminders ‘Terug naar de basis’, ‘Sluit aan bij de ander’ en’ Richt je op Win-Win’ zijn ‘basics’ die in ieder gesprek gelden en gebruikt kunnen worden.  Ze zorgen ervoor dat ruimte en overzicht ontstaat om onder alle omstandigheden bewuster te acteren. Pak dus de handschoen op en communiceer onder druk naar een Win-Win!

Geverifieerd door MonsterInsights