OVER ONS

Team Boksen als Metafoor

Liefde voor boksen als interaktievorm

Het team van Boksen als metafoor wordt geleid door Rob Rijk.
Hij wordt geassisteerd door een collega trainer en ondersteuners.

De trainers zijn zowel vaardig in het boksen als interactie-vorm als communicatieve en teamontwikkelingsvaardigheden. De ondersteuners hebben allen een liefde voor het boksen als interaktie vorm en zijn communicatief vaardig.

Rob Rijk

Het verhaal achter de trainers

”Vanaf de jaren ’90 verzorg ik in het kader van persoonlijke- en teamontwikkeling, workshops, trainingen en opleidingstrajecten voor organisaties.”

Mijn roots liggen in de sportpsychologie. Na mijn CIOS-opleiding startte ik een Instituut voor mentale sporttraining en begeleidde jarenlang topsporters en sportteams  op mentaal vlak.
Voor organisaties faciliteer ik vanaf de eeuwwisseling individuen en teams in hun persoonlijke- en teamontwikkeling. Daarnaast begeleid ik  particulieren op therapeutisch vlak. Mijn competentie als bokser en kennis en ervaring op het gebied van teambuilding en teamontwikkeling maken dat ik met ‘Boksen als Metafoor’ krachtige leerervaringen teweeg breng op persoonlijk- en teamniveau.

Als jongetje van acht mocht ik regelmatig met mijn opa boksen. We maakten van 4 stoelen en elastiek een boksring en als ik mijn opa had geraakt, kreeg ik een compliment en groeide van trots. Als jong-volwassene startte ik met wedstrijd-boksen. Iedere winstpartij leverde mij complimenten op, maar als ik verloor bleef het angstvallig stil. Winnen werd voor mij erg belangrijk, want zonder compliment miste ik de erkenning. Het ‘willen’ presteren veranderde hierdoor snel in ‘moeten’ presteren.

Tijdens de halve finale NK boksen van 1981 komt een TV-ploeg van het programma ‘sport ’80’ in de kleedkamer en sta ik plots in de schijnwerpers. De cameraploeg loopt met me mee naar de ring en na de gong van de 1e ronde ga ik voluit. Dan slaat het noodlot toe: mijn armen blokkeren en ik sta plots als aan de grond genageld… Ik krijg veel klappen, maar dank zij 8 tellen reglementaire rust kon ik de partij  klappen incasserend uit boksen.

Deze – voor mij traumatische ervaring – maakte dat ik mij na mijn CIOS-opleiding bekwaamde in de sportpsychologie en een instituut startte voor mentale sporttraining. Van daaruit ondersteunde ik jarenlang (top)sporters, sportteams en hun coaches op mentaal vlak.
Voor een organisatie adviesbureau ontwikkelde ik ‘mentale training voor managers met sport als metafoor’. Mijn passie voor persoonlijke groei maakte dat ik mij ontwikkelde als trainer en coach persoonlijk leiderschap en startte mijn eigen persoonlijke groei door opleidingen en trainingen op zowel emotioneel, lichaamsgericht – als op spiritueel vlak. Met mijn nieuwe start in het trainerschap, pakte ik opnieuw de bokshandschoenen op om individuen en teams te faciliteren in hun eigen ontwikkeling. 

 

Mijn passie voor de vanuit de sportpsychologie ontwikkelde  ‘Flow’, heeft er toe geleid dat ik tot twee keer toe het wereldecord aantal touwsprongen in een uur heb verbroken. Met deze aktie kon ik een mooi bedrag ophalen voor Stichting Het Vergeten Kind. Daarnaast leverde het mij een eervolle vermelding op in het Guinnessbook of Record van 2021.


Berend Wolffenbuttel

Het verhaal achter de trainers

”Ik ben direct het trainersvak ingestapt en verzorg sinds 12 jaar mijn trainingen met veel plezier!”

Als trainer word ik gedreven door de passie om mensen sterker en ‘effectiever’ te maken; of dit nu gaat ten opzichte van de klant, collega’s, een leidinggevende of zichzelf. Het proces waarbij iemand stappen durft te zetten en nieuw gedrag te laten zien vind ik interessant, zeker wanneer persoonlijke drempels worden overwonnen.

Na mijn opleidingen Bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en Cultuur, Organisatie en Management aan de VU Amsterdam voelde ik me meer aangetrokken tot de mens-kant dan de ‘bestuurs’-kant. Ik ben direct het trainersvak ingestapt en verzorg sinds 12 jaar mijn trainingen met veel plezier!

Sinds mijn jeugd ben ik fanatiek met sport in verschillende disciplines. Deze takken van sport brengen allemaal iets bijzonders met zich mee; competitie, flow, boven jezelf uitstijgen. Deze inzichten hebben veel invloed op mij gehad als persoon maar ook hoe ik als trainer voor de groep sta.

Pas na ik een aantal jaar recreatief gebokst te hebben maakte ik kennis met boksen als metafoor wat en heel ander licht wierp op de sport. Het draait bij de metafoor niet om winnen of verliezen maar om interactie op de juiste manier aan te gaan. In vergelijking met andere cursusvormen is boksen een uitermate krachtig middel doordat we contact maken met ons hele systeem in plaats van enkel ons hoofd. De vele inzichten die boksen oplevert helpen om andere keuzes te maken of steviger in het leven te staan.  

Verified by MonsterInsights